Omgeving Camping Anderegg

Ondek de prachtige omgeving van het plaatsje Waimes

In het uiterste oosten van België, strekken zich de Hoge Venen uit, een prachtig natuurgebied van 5000 hectaren met als hoogste punt het "Signal de Botrange" op 694 m. De rijke verscheidenheid aan natuur heeft sterk bijgedragen tot de toeristische aantrekkingskracht van de streek. Welke regio u ook doorkruist, het groen overheerst er. In alle seizoenen spreekt de prachtige natuur die de Oostkantons kenmerkt, sterk tot de verbeelding.

Met al zijn beboste heuvels levert dit prachtige panorama's op. In de "Vallée de Bayehon" loopt een klein riviertje met grote rotsblokken (10 minuten met de auto vanaf de camping, daarna 10 minuten wandelen), als u nog 20 minuten doorloopt komt u bij de waterval van de Bayehon. Op de site www.oostkantons.be kunt u verschillende informatiefolders over de oostkantons gratis downloaden of bestellen.

Wandelen in de omgeving van Waimes

De streek rond Malmédy en Robertville is voor velen een begrip geworden door haar prachtige landschap, dat naast rust en ontspanning ook talrijke wandelmogelijkheden te bieden heeft.

Wie al eerder in Oost-België is geweest, weet dat het niet overdreven is dit gebied een wandelparadijs te noemen. Meer dan 1000 km wandelpaden werden door de plaatselijke VVV's uitgestippeld. Er is een nieuwe 11 km lange wandelweg aangelegd, tussen de stuwdammen van Robertville (3 km vanaf de camping) en Bütgenbach. Het is een sportief wandelparcours maar niet geschikt voor kinderwagens. Vertrekpunt: “Parking des Bains” in Robertville. Direct vanaf de camping kunt u verschillende routes oppakken.

Mountainbiken in de buurt

De mountainbikesport groeit steeds verder uit tot een populaire vrijetijdsbesteding. Indien u zelf geen mountainbike heeft kunnen wij er altijd een voor u reserveren bij het plaatselijke verhuurbedrijf in Waimes: A.T. Bike.
Er zijn ook mountainbikes voor kinderen en zgn “volgfietsen” te huur. Indien u 5 of meer fietsen wilt huren, worden deze op de camping gebracht mèt routes, helm en een bandenplaksetje. Sinds kort kunt u hier ook speciale ligfietsen en elektrische fietsen huren. Op de site www.eastbelgium.com kunt u gratis een aantal GPS-routes downloaden die o.a. ook langs/vlakbij de camping lopen (keuze maken bij “GPS-routes”). In het VVV/toeristenkantoor van Malmédy kunt u een GPS-toestel huren.

Fietsen/Verhuur elektrische fietsen

De camping bevindt zich in een heuvelachtig gebied waardoor het niet voor iedereen weggelegd is om overal te kunnen fietsen, maar er zijn ook een aantal makkelijke fietsroutes, de zgn. “Ravelroutes”. Dit zijn fietspaden aangelegd over de vroegere spoorbanen. De maximale stijging van deze routes is 3%. Daardoor zijn deze routes voor iedereen te doen. Er beginnen 3 routes op 3 km vanaf de camping. (vanaf de camping is het bergaf naar het begin van de Ravelroute ,terug naar de camping is het dus bergop).

Vanaf deze routes heeft u prachtige vergezichten over de omgeving. Er is een route vanaf Waimes richting St. Vith, een route vanaf Waimes naar Trois Ponts, en een route van Waimes naar Monschau. In de receptie kunt u tijdens uw verblijf een kaart met deze routes lenen. Meer info: www.eastbelgium.com

Daarnaast is er het bewegwijzerde fietsnetwerk “Velotour” (knooppuntensysteem). Dit zijn prachtige routes (met stijgingen en dalingen), maar hier heeft u een goede conditie (of een elektrische fiets) voor nodig. Van april tot begin oktober kunt u op verschillende plaatsen in de streek elektrische fietsen huren.

Vogels spotten op de camping

Door de grote verscheidenheid aan begroeiing zijn er veel verschillende vogelsoorten op en rond de camping te zien. Bijzonder is bv. de korhoen, waterspreeuw, bergfluiter, kortsnavelboomkruiper, zwarte ooievaar, wespendief, klapekster en de grauwe klauwier.

Wat vindt u verder in de omgeving:

 • Het stuwmeer van Robertville (3 km); bij mooi weer kunt u hier zwemmen in het daarvoor afgezette gedeelte, er is een apart kinderbad met glijbaan, voor de groten is er een hoge duikplank en in het meer liggen twee "drijfplateau's" om lekker op te zonnen, mooi aangelegde grasvelden, een klein strandje met wat speeltoestellen, botenverhuur en waterfietsen.
 • Het stuwmeer in Bütgenbach, (10 km), waarin u kunt zwemmen. U kunt er ook kanovaren en waterfietsen. Er is een zandstrandje bij het meer en een speeltuin. In het meer ligt een “speelplateau”. Er loopt een wandelpad om het hele meer heen van 10 km.
 • Natuurleerpad in Heppenbach (14 km): educatieve, uitgezette wandeling in het bos waarin kinderen op een speelse manier allerlei interessante en leuke ontdekkingen doen over de natuur. Ook zijn er een paar kunstzinnige objecten te zien, ook weer met de bedoeling er wat van te leren. Bijna het gehele parcours is voorzien met bordjes in drie talen (nl/dui/fr). De route duurt ongeveer 1 ½ uur (rustig gelopen).
 • Railbiken op de Hoge Venen: (15 km) Dwars door het natuurgebied de Hoge Venen loopt een oude spoorbaan waarover u met een speciale railbike kunt fietsen (max. 5 personen op 1 bike). Heen en terug duurt ongeveer 1½ uur. Aan het einde van de heenweg kunt u even op een terrasje wat drinken.
  Meer info: www.railbike.be.
 • Het middeleeuwse kasteel Reinhardstein (3 km) helemaal in originele staat ingericht, prachtig gelegen op een top, omgeven door bossen.
  Meer info: www.reinhardstein.be.
 • De watervallen van Coo, het pretpark Plopsa-Coo en kano-afvaarten. Kortingskaarten voor Plopsa Coo zijn te koop aan de receptie van de camping. U betaalt voor kinderen vanaf 1 meter en voor volwassenen 23,50 € i.p.v. 25,00 € p/p. Kinderen van 85 cm - 1 mtr: 9,99 €.
  Meer info: www.plopsa.be.
 • De grotten van Remouchamps (45 km).
  Meer info: www.mondesauvage.be/grottes
 • Het safaripark "Monde Sauvage" (50 km). Er zijn 3 shows te bekijken: een zeeleeuwen-, roofvogel- en papegaaienshow.
  Meer info: www.mondesauvage.be
 • Paardrijden: 

  Cercle Equestre: Paardenfokkerijen Ren- en Rijpaarden, Manege, Libomont 4, Waimes - Tel. 0023.80/679914

  Reitsportzentrum Worikken: Hofstraße 41, Bütgenbach - Tel : 0032.80/44 61 26

  Stoeterij Sonnenhof: rondleidingen ivm het fokken, kweken en opleiden van onze paarden, Prümer Straße 8, St.Vith - Tel: 0032.475/24 47 86

  Equitours: Wandelingen te Paard in de Oostkantons. Enkelen paardenvrienden hebben zich verenigd in een verbond van stations voor wandelingen te paard, om ruiters en koetseigenaars van ter plaatse en van elders de mogelijkheid te bieden het afwisselingrijk landschap van de Oostkantons te paard te verkennen. Stations in St.Vith en Burg-Reuland www.equitours.be 

 • Centre Nature Botrange met een permanente tentoonstelling over het ontstaan van de Hoge Venen, begeleide wandelingen door de bossen, de heide en het veen waarbij verschillende onderdelen zoals water, fauna en flora behandeld worden. Op de Hoge Venen, bij “Mont Rigi” is ook een “leerpad”, het grootste gedeelte van deze route loopt over houten vlonders en is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De uitleg op deze route is in 3 talen waaronder ook in het nederlands. De route is 2,5 km.
  Meer info: www.botrange.be
 • Prachtige uitzichtspunten.
 • Een groot puzzellabyrint in Trois Ponts (25 km). Ook met Farmers-golf (10 holes).
  Meer info: www.puzzleplanet.be
 • Een gloednieuw "Thermen van Spa", met binnen- en buitenbaden met talrijke hydromasserende stralen, koolzuurbad, Niagarabad, Spa massagestortbad, sauna's, bubbelbaden, etc.
  Meer info: www.thermesdespa.com
 • Gezellige stadjes Malmédy en Stavelot (11 en 18 km).
 • "Kleine binnen-speeltuin in Malmédy" (11 km), geschikt voor kinderen tot ongeveer 10 à 11 jaar (springkasteel, kleine ballenbak, mini-golf, verschillende klim/speeltoestellen). Voor de allerkleinsten is er een apart hoekje gemaakt met zachte matten op de grond.
  Meer info: www.malmedy.be
 • Het pittoreske stadje Monschau (35 km), met o.a. een overdekt zwembad en een glasfabriek. Net buiten het stadje ligt het kleine zomer- en wintersportcentrum "Monschau-Rohren" met o.a. een grote zomerbobsleebaan van 1250 meter, een mini-auto sport-testbaan, speel-toestellen en een trampoline.
 • De Blegny-mijn (40 km): met een oud mijnwerker gaat u de mijn in die u allerlei wetenswaardigheden vertelt en laat zien hoe er vroeger gewerkt werd. Ook is er een museum waarin u m.b.v. een koptelefoon (in het nl) een rondleiding krijgt.
  Meer info: www.blegnymine.be
 • Source O Rama (55 km): ontdek de mysteries van het drinkwater via 15 verschillende multimedia attracties. Het hoogtepunt van het bezoek is een virtuele reis van de wolken tot de bron, door het binnenste van de aarde dankzij de combinatie van een dynamisch platform en een 4D-film.
  Meer info: www.sourceorama.com
 • De leisteen grotten van Recht (20 km).
 • Oorlogsmuseum in Baugnez (6 km).
  Meer info: www.baugnez44.be
 • Bierbrouwerij van Bellevaux in Malmédy (10 km): rondleidingen op bepaalde dagen en proeven natuurlijk van de 4 verschillende streekbieren!
  Meer info: www.brasseriedebellevaux.be
 • Groot touwen-avonturenpark voor groot en klein en een mooi dierenpark in Theux/Lareid (48 km)
  Meer info: www.forestia.be.
 • Zwembaden: klein subtropisch zwembad in Vielsalm (45 km). Binnen- en buitenbad in St. Vith, chloorvrij water, glijbaan van 45 meter, kinderbad en ligweide
 • Sauna- en thermendorp in Roetgen (38 km), 7 verschillende soorten sauna’s en warmeluchtbaden, zwembad met onderwatermuziek (32°).
  Meer info: www.roetgen-therme.de
 • Nordic Walking, boven in het dorpje Schönberg, richting Meyerode is het startpunt voor 4 verschillende Nordic Walking-routes. Er is een makkelijke route van 5,3 km, 2 half-zware routes van 8 en 9 km en een zware tocht van 14,5 km. De rondwandelingen komen allemaal op het startpunt terug. In de 2 café’s van het dorp kunt u de NW-stokken huren.
 • Voor fervente wandelaars is er de prachtige tocht van de "Vallée de la Warche". De wandeling duurt (met startpunt en aankomst vanaf de camping) ongeveer 6 uur. De heenweg loopt in het dal langs het riviertje "de Warche" en de terugweg loopt u 'bovenlangs' met prachtige vergezichten.

Devalkart

 • in de zomer:
  • met een gocart (= skelter) of step de berg afrijden en met een liftje weer naar boven getrokken worden
  • Tubing: met een rubberen band van een speciaal geprepareerde helling afglijden
  • Mountainbikeparcours
 • in de winter:
  • Kleine skipiste met groene, blauwe en rode afdaling
  • Langlaufloipes

Meer info: www.devalkart.be.

Geocaching, het nieuwe schatzoeken

Wat is geocaching? Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op het internet: www.geocaching.com. Andere mensen noteren van deze website die coördinaten en kunnen dan op zoek gaan naar de “cache” (schat). Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen over de tocht in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp meenemen, maar ze moeten er ook weer een indoen. Het leuke is dat diegene die de schat verstopte u laat kennismaken met mooie plaatsen, natuurgebieden, bezienswaardigheden, die u anders misschien nooit zou ontdekken. Ook vlakbij de camping bevinden zich een aantal "schatten".
Meer info: www.geocaching.com.